Korisnici

Izgradnja Doma za raseljena i stara lica, njegovo uključivanje u sistem trajnog rješavanja pitanja raseljenih i interno raseljenih lica, kao i sistem razvoja socijalne zaštite starih lica, predstavlja dokaz posvećenosti i odgovornog pristupa Vlade Crne Gore i lokalne uprave unapređenju kvaliteta života marginalizovanih i zapostavljenih kategorija stanovništva, potvrđujući njihovu zrelost i kompetentnost da normative i standarde, utvrđene opšte prihvaćenim međunarodnim regulativama, implementiraju u praksi.

Zahvaljući Evropskoj uniji, kao glavnom donatoru, vladi Sjedinjenih Američkih Država, kao i vladama Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugim, snažnoj podršci Visokog komesarijata ujedinjenih naroda za izbjeglice - UNHCR i Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi – OSCE, kao i lokalnoj upravi, Pljevlja, a time i Crna Gora, dobili su najsavremeniji objekat za smještaj raseljenih i starih lica u regionu. Objekat je projektovan i izgrađen kao moderan objekat, savremenih tehnoloških, tehničkih i idejnih rješenja, koja u potpunosti zadovaljavju sve potrebe i želje korisnika Doma.

Dom ima kapacitet za 68 korisnika u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim luksuzno opremljenim sobama, sa zasebnim kupatilima prilagođenim njihovim potrebama. Pored toga Dom posjeduje fitness centar, saluzamasažu, dnevneboravke, trpezarije i sale za druženje, u kojima će korisnici moći kvaliteno i organizivano da provode svoje vrijeme i upotpune ugođaj boravka u Domu.

Pored toga što su korisnici dobili najmoderniji objekat, blago rečeno, ranga hotela sa tri zvjezdice i svu potrebnu medicinsku i drugu njegu, Dom planira zaposliti preko 50 lica.

Dom za raseljena i stara lica zasigurno predstavlja jedan od mehanizama socijalne integracije marginalizovanih i ugroženih lica koji će im svojim djelovanjem omogućiti da u potpunosti ostvare prava koja im pripadaju.

Rad doma obezbjediće pažnju i brigu zajednice prema ranjivoj kategoriji stanovnišva putem sve obuhvatnog servisa podrške i pomoći, a uzevši u obzir da su Pljevlja jedna od četiri opštine, srazmjerno ukupnom broju stanovnika, sa najviše starih lica u Crnoj Gori, značaj ovog čina je još veći. Osoblje Doma će timskim, kohezivnim, kooperativnim i krajnje profesionalnim postupanjem i izvršavanjem radnih zadataka i rješavanjem svih izazova upotpuniti boravak korisnika Doma, učinivši ga na taj način još prijatnijim i zanimljivijim, tako da će svaki trenutak proveden u njemu predstavljati uživanje.

Sadašnjim i budućim korisnicima želimo da se u Domu osjećaju kao u jednoj toploj domaćinskoj kući u kojoj će svaki provedeni momenat koristiti za postizanje sreće i zadovoljstva.

 

POTREBNA DOKUMENTACIJA PRILIKOM SMJEŠTAJA U JU DOM STARIH PLJEVLJA

 1. Nova lična karta
 2. Važeća zdravstvena knjižica (crnogorski osiguranik)
 3. Izvod iz knjige rođenih
 4. Ček od penzije ili dokaz o drugim primanjima
 5. Zahtjev centra Fondu PIO o preusmjerenju penzije na Dom
 6. Izjava volje korisnika o saglasnosti smještaja u Dom
 7. Socijalna anamneza
 8. Geront skala
 9. Svjež nalaz interniste i psihijatra
 10. Rješenje o smještaju
 11. Medicinski karton (dokaz o prethodnom zdravstvenom stanju)

 

Kolektiv Doma starih “Pljevlja”

Bookmark and Share

Copyright © 2018 JU Dom starih "Pljevlja" . All rights reserved.